Karayolu uygunluk Belgesi diğer adıyla AİTM Münferit Araç Uygunluk Belgesidir.

Karayolu Uygunluk Belgesi Nedir ?

Bedelsiz veya teşvik yoluyla ithal edilen veya geçici ithal edilen veya Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TASİŞ),
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Maliye Bakanlığı Defterdarlık, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, MKE ve benzeri kamu kurum/kuruluşları tarafından satışı gerçekleştirilen daha önce ülkemizde hiç kayıt tescil görmemiş araçlara geçici ithalat şerhinin kaldırılmasının ardından karayollarında kullanımının uygunluğu için düzenlenen belgedir.

Başvuruya konu araç incelenmek üzere otuz 30 gün içerisinde ilgili AKM veya TSE biriminin belirlediği yere getirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde verilen tüm hizmetlerin ücretleri sisteme girilerek başvuru olumsuz olarak sonuçlandırılır

Karayolu Uygunluk Belgesi için talep ettiğimiz evraklar;

  • Trafik Şahadetnamesi, Gümrük veya TAŞİŞ faturası
  • Aracın 4  taraftan çekilmiş resmi
  • Aracın tip etiket fotoğrafı (ön kapı direklerinde veya motor bölmesinde)
  • Araç gövdesine saca çakılı olan şase numarası resmi
  • Aracın ÖTV belgesi veya gümrük vergi alındıları
  • Varsa düzetme yazıları

Türkiye’de kayıt altına alınacak araçların tadilatları, AİTM yönetmeliği kapsamındaki ilgili maddelere uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Projenin onayından sonra, yetkili kurumlarda mevzuata uygun şekilde tescil işlemleri yapılmalıdır. Bu adımların takip edilmesi, araçların kullanımının güvenliğini sağlamak ve yasal zorunlulukları karşılamak açısından önemlidir. 

Tadilat işlemleri yürüten firma ve yetkili teknik mühendis, aracın ölçüleri, ağırlığı ve gerekli olan diğer ekipmanları ve yapılan tadilatlar hakkında görüşmelidir. Yönetmeliklere uygun olmayan bir tadilatla karşılaşmamanız için, bu aşamayı kesinlikle atlamamalısınız. Yönetmeliğe uygun olarak yapılan tadilatlar yetkili teknik mühendisi tarafından kontrol edilmeli ve projelendirilmelidir.

Aracın tadilatı tamamlandıktan sonra, herhangi bir TSE Araç Kontrol Merkezi (AKM) tarafından incelenir ve yetkili makine mühendisi tarafından hazırlanan proje TSE Araç Proje Müdürlüğü tarafından onaylanır. TÜV-TÜRK istasyonlarında yapılan muayeneden sonra, aracın tescil işlemleri yetkili tescil kuruluşu (Noter) tarafından gerçekleştirilir. Tüm bu işlemler, aracın yeniden trafiğe çıkabilmesi için zorunludur ve uygun şekilde yerine getirilmelidir.

Daha fazla bilgi almak için telefon, WhatsApp veya e-posta yoluyla bize ulaşabilirsiniz.

 

Whatsapp

Hemen Ara

E – posta